← Takaisin

Millainen on kotiisi sopiva sisustustyyli?

15.07.2021

Omanlaista sisustustyyliä etsiessä kannattaa tutustua vaihtoehtoihin avoimin mielin omat tarpeet ja realiteetit huomioiden. Millaiset mahdollisuudet asunto antaa, keiden muiden tarpeet sisustuksessa tulee ottaa huomioon, sekä millaisella budjetilla ja aikataululla tyyliä aletaan hakemaan? Ensimmäisenä askeleena voi olla esimerkiksi omien mielivärien miettiminen ja sitä kautta erilaisten tyylien poissulkeminen. Mikäli silmää miellyttävät esimerkiksi erityisesti pastellisävyt, ei välttämättä loft-tyyli ole itselle kotoisin.

Koko asunnon sisustusta ei tietenkään tarvitse saada valmiiksi kerralla, vaan elementtejä voi kerätä sitä mukaa kun niitä eteen tulee, huone kerrallaan tai muutoin itselle sopivissa erissä. Inspiraatiota oman tilan sisustamiseen ja siihen mahdollisesti liittyviin DIY-projekteihin saa esimerkiksi Pinterestista ja Instagramista hastageillä etsien, ja kaikenlaisen inspiraation suhteen kannattaakin olla avoin itselle sopivan tyylin löytämiseksi. Muista, ettei sisustamisessa ole sääntöjä, eikä siinä kilpailla, vaan teet muutoksia tiloihin, jossa sinä itse viihdyt ja asut.

Tärkeimpänä asiana sisustuksessa pidetään yleisesti valoa, sillä sen avulla voidaan saada aikaan viihtyvyyden ja käytännöllisyyden lisäksi esimerkiksi värejä ja lämmön kautta tunnelmaa. 

Erilaiset sisustustyylit

Olet saattanut kuulla ainakin boheemista ja skandinaavisesta sisustuksesta, mutta omaa tyyliään etsiessä kannattaa tutustua myös maalaisromanttiseen, loft-, vintage- ja rustiikkiseen sisustustyyliin. Boheemissa tyylissä yhdistyvät rottinki, värikkäät kankaat ja viherkasvit, kun taas skandinaaviseen tyyliin kuuluvat pelkistetyt valkoiset kiiltävät pinnat, luonnonmateriaalikankaat ja vaalea puu. 

Boheemin tyylin tunnistaa viherkasvien runsaudesta, rottinkisista huonekaluista ja yksityiskohdista, sekä lämpöä hehkuvasta tunnelmasta. Sisustukseen kuuluu myös oleellisena osana seinävaatteet ja makrameet, joita voikin olla sijoitettuna seinien lisäksi vaikkapa roikkuviin kukkaruukkuihin tai sohvatyynyihin!

Skandinaavinen sisustus painottuu vaaleisiin sävyihin, kiiltopintaisiin ja laadukkaisiin kalusteisiin, valon heijastavuuteen ja yksityiskohtiin. Erilaisista materiaaleista skandinaavisesta sisustuksesta pitävän kannattaa tutustua lasiin ja luonnonmateriaaleihin. Lasi heijastaa lisää valoisuutta ja luo myös tilantuntua. Luonnonmateriaalit, esimerkiksi pellava ja puuvilla pehmentävät ja lämmittävät sisustusta. 


Loft-tyyliin puolestaan kuuluvat betonin rouheus ja niukat värit, ja maalaisromanttisessa tyylissä kulmakivinä ovat hempeät värit ja pirteät kuosit yhdistettynä useisiin koriste-esineisiin ja valkoiseen pohjaväriin.

Loft-asunto on tyypillisesti esimerkiksi tehdas, joka on sittemmin muutettu asumiskäyttöön. Loft-henkeä voi toki luoda millaiseen asuntoon tahansa. Tällaisissa asunnoissa yhdistyy perinteisesti rouheat tiiliseinät, korkea katto ja näyttävät isot ikkunat. Rouheuden lisäämiseksi kannattaa harkita betonia, sillä betonipintaa voi sijoittaa melkein mihin vain; seiniin, lattioihin tai vaikka huonekaluihin ja keittiön tasoihin. Tehdasmaista tunnelmaa saa luotua myös metallilla, jota saa helposti vaikkapa kirjahyllyllä, vanhoilla peltikaapeilla tai koriste-esineillä. Rouheutta pehmentämään tilaan voi tuoda viherkasveja, läpikuultavat verhot ja puumateriaaleja.

Maalaisromanttisesta sisustustyylistä löydät vaaleita ja raikkaita sävyjä yhdistettynä vanhoihin, perinteisiin huonekaluihin. Tyylissä näkyy myös runsaita ja näyttäviä kuoseja, runsaasti sisustuselementtejä ja tauluja, sekä pieniä ja tarkasti mietittyjä yksityiskohtia.


Rustiikkiseen tyyliin kuuluvat nimensä mukaisesti rustiikkiset pinnat ja materiaalit sekä perinteiset puukalusteet. Vintage-tyylissä silmään pistävät elitistiset ja nostalgista henkeä hohkaavat huonekalut ja värikkäät tapetit. 

Rustiikkista tyyliä kutsutaan myös talonpoikaissisustukseksi. Sisustuksen pääpisteissä ovat luonnonläheiset materiaalit ja kulumat. Materiaaleina suositaan pitkälti puuta, mielellään mahdollisimman vähän käsiteltyä tai vaihtoehtoisesti rosoiseksi käsiteltyä. Aitoa kiveä ja metallia käytetään myös paljon perinteisen ja kuluneen mielikuvan luomiseksi. Rosoiset puiset senkit, ruokailuryhmät ja jakkarat ovat tyyliin kuuluvia yhdistettyinä punoskoreihin, kynttilöihin, lyhtyihin ja taljoihin. Rustiikkista tyyliä sisustaessa kannattaa kirjat, langat ja muut käyttö- ja koriste-esineet pitää esillä yhdessä metallisten ja messinkisten elementtien sekä viherkasvien kanssa.

Vintagetyylisestä sisustuksesta puhutaan silloin, kun esine on noin 20-99 vuotta vanha, sekä hohkaa omanlaistaan arvoa. Yli 100 vuotta vanhojen kalusteiden kohdalla puhutaan jo antiikista, ja näiden ero onkin sisustuksessaan hyvä tietää. Tyylin materiaaleina käytetään tyypillisesti keramiikkaa ja puuta. Koriste-esineiden käytössä ei ole syytä ujostella, vaan näkyville kannattaa sijoittaa posliiniastioita, mustavalkoisia valokuvia, leikkokukkia ja erilaisia valaisimia.


Millainen sisustustyyli puhuttelee sinua eniten? Lisää tietoa erilaisista sisustuksen trendeistä saat kuulla Rakentaja 2021 -messuilla Oulussa ja Rovaniemellä, kun Kotoisa-ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija Niina Ahonen astuu lavalle kertomaan ajankohtaisista sisustustrendeistä sekä tapaa messuvieraita sisustusklinikalla. Tervetuloa!

Tutustu Rakentaja 2021 -tapahtumiin tästä!

← Takaisin