14.02.2025
Messu- ja tapahtuma-ala on tärkeä osa suomalaista elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa. Messut eivät ole vain kaupallisia tapahtumia, vaan ne tarjoavat kulttuuri- ja vapaa-ajan elämyksiä aivan kuten museot, teatterit ja konsertit, jotka kuuluvat veroporkkanalla tuetun kulttuuriedun piiriin. On epäoikeudenmukaista, ettei messukäyntejä tällä hetkellä hyväksytä verovapaan kulttuuriedun piiriin.
Ei ole perusteltua, että monet Suomen suurimmista messuista, esimerkiksi Suomen Kädentaidot, Habitare ja I love me -messut rajataan kulttuuriedun ulkopuolelle. Esimerkiksi Suomen Kädentaidot Tampereella tarjoaa tuhansille kävijöille mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja osallistua työpajoihin. Myös Habitaressa ja I love me -messuilla on tarjolla työpajoja, luento-ohjelmaa sekä kirjailija- ja taiteilijahaastatteluita. Nämä tapahtumat eivät ole vain kauppapaikkoja, vaan ne edistävät kulttuuria ja osaamisen kehittämistä samalla tavalla kuin taidemuseot ja teatterit.
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry ja Tapahtumateollisuus ry vaativat muutosta tilanteeseen
“Messut ovat jo vuosikymmenien ajan tarjonneet kävijöille ainutlaatuisia kulttuuri-, koulutus- ja elämyssisältöjä, mutta ne on edelleen rajattu kulttuurisetelin ulkopuolelle ilman kestävää perustelua. Nyt on aika päivittää lainsäädäntö vastaamaan todellisuutta ja varmistaa, että messut saavat saman aseman kuin muutkin tapahtumat. Työ tämän muutoksen eteen on jatkunut jo kymmenen vuotta, ja nyt on aika viedä se maaliin”, sanoo puheenjohtaja Tuomas Räsänen Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:stä.
Mitä muutos vaatii?
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry ja Tapahtumateollisuus ry vaativat, että kulttuuriedun käyttöalaa laajennetaan niin, että etu käy myös messutapahtumiin. Tämä tarkoittaisi muutosta tuloverolain 69. pykälään, jolloin työnantajan tarjoamalla kulttuurisetelillä voisi jatkossa hankkia myös messulippuja.
”Samalla, kun korjataan tämä messutapahtumia koskeva valuvika, on edun tasoa nostettava roimasti. Edun enimmäismäärä on ollut yli 16 vuoden ajan samalla 400 euron tasolla. Pelkkä inflaatiokorjaus tarkoittaisi, että etua tulisi nostaa yli 200 eurolla ja jos halutaan kompensoida arvonlisäveron korotuksen vaikutus toimialaan, tulisi edun verotonta enimmäismäärää nostaa vielä enemmän. Kyse on kuitenkin työnantajien eikä veronmaksajien rahasta”, Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman sanoo.
Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Titta Tilvis Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry
Sähköposti: info@messutsuomessa.fi Puhelin: 044 973 3728
toimitusjohtaja Sami Kerman Tapahtumateollisuus ry
Sähköposti: sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi Puhelin: 040 563 4655
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kattaa ammattimaisen messujärjestämisen Suomessa. Jäseniä ovat Suomen Messut Oyj, Tampereen Messut Oy, Lahden Messut, Jyväskylän Messut Oy, Pohjois-Suomen Messut ry ja Suomen Asuntomessut Osuuskunta. Messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat Suomessa vuonna 2023 järjestämispaikkakunnilleen 324milj euron tulovirran (Taloustutkimus 5/2024). www.messutsuomessa.fi
Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon valtakunnallinen keskusjärjestö ja sillä on noin 280 jäsenorganisaatiota. Tapahtumateollisuus edustaa ammattimaisia tapahtumajärjestäjiä, tapahtumapaikkoja, tapahtumatekniikan ja -rakenteiden palveluita, tapahtumien lipunmyynti-, esiintyjä-, turvallisuus- ja cateringpalveluita, tapahtumamyyjiä sekä muita tapahtumille suunnattuja palveluja, suunnittelua ja konsultointia. www.tapahtumateollisuus.fi